“Projekat od milijardu funti naišao na prepreku”: Rat obične londonske porodice i Romana Ambramoviča

Roman Abramovič

Jedan od najskupljih projekata vlasnika fudbalskog kluba Čelzi Romana Ambramoviča naišla je na “STOP” od jedne male londonske porodice, piše BBC.

Naime, Abramovič, nakon što mu je propala ideja da novi fudbalski stadion izgradi unutar okvira zatvorene elektrane na ugalj BattersaPower Station, ruski milijarder angažovao je švajcarski arhitektonski biro Herzog & De Meuron. Njihov zadatak bio je da osmisle obnovu i proširenje kapaciteta Stemford bridžana kojem Čelzi igra od osnivanja kluba, 1877. godine. Stadion je dva puta renoviran, početkom i krajem 20. vijeka.

Čuvene arhitekte iz Švajcarske, u lijem portfoliju su i stadioni poput “Ptičjeg gnijezda” u Pekingu, bajernove “Alijanc Arene” i “Nouveau Stade de Bordeaux”, osmislili su fenomanalan projekat. Radi se o stadionu koji odskače od standardnog dizajna njihovih rivala. 

Ograničeni nedostatkom prostora dizajnirali su stadion nepravilnog oblika sa 264 subanadahnuta gotičkom arhitekturom crkve Westminster Abbey. Prema projektu kapacitet bi se povećao s 41.000 na 60.000 mjesta – od čega je 9000 luksuznih – što bi gotovo udvostručilo prihod kluba prema procjeni revizorske kuće Deloitte.

No, ovaj milijardu funti vrijedan projekat naišao je na jednu veliku prepreku – porodicu Krostvejt koja već 50 godina živi u neposrednoj blizini Stemford bridža.

Oni tvrde da bi novi stadion zaklonio njihov pristup sunčevom svjetlu i bacio bi trajnu sjenu na njihov dom, zbog čega su u maju prošle godine podnijeli zahtjev za zabranu izgradnje.

Iako je novi Stemford bridž dobio dozvolu za planiranje koju je potpisao gradonačelnik Londona, Čelzi ništa nije želio da prepustiti slučaju te su pozvali lokalno vijeće da interveniše kako bi spriječili da zabrana po ko zna koji put zaustavi planove za gradnju stadiona. Odluka sada leži na vjećnicima okruga Hamersmit i Fulam koji se sastaju u ponedeljak, piše BBC.

Klub im je rekao da radovi ne mogu da počnu dok god postoji mogućnost da zabrana zaustavi projekat, na čemu porodica i dalje insistira iako im je navodno ponuđena velika kompenzacija kako bi odustali od svoje borbe za svjetlo.

Oni kažu da nemaju ništa protiv novog stadiona, nego samo traže da se istočna tribina redizajnira ili smanji kako im ne bi zaklanja pristup svjetlu. Pokušaj Čelzija da se preko vijeća zaustaviti zabrana smatraju štetnim za javni interes i potencijalno ilegalnim.

Klub s druge strane tvrdi da su se već konsultovali sa 13.000 građana koji žive u blizini stadiona, od kojih je 97,5 posto dalo podršku projektu, a određeni broj dobio je i kompenzaciju od kluba zbog toga što će im novi stadion zaklanjati sunčevu svjetlost.

Vjećnici pak imaju solomonsko rješenje – prema jednom predlogu oni bi od porodice otkupili kuću, za iznos koji potencijalno prelazi nekoliko miliona funti, te potom zemljište iznajmili klubu kako bi projekt mogao da se nastavi. Ako i donesu takvu odluku, porodica Krostvejt je najavila da će tražiti novi pravni savjet o mogućnostima koje su im na raspolaganju.

Abramovič nije prvi vlasnik fudbalskog kluba koji ulaže u novi stadion. Led je probio Arsenal koji je legendarni Hajberi 2006. zamenio “Emirates” stadionom, nazvanom nakon što je poznata aviokompanija iz Emirata za 100 miliona funti kupila pravo na ime stadiona. Zahvaljujući kapacitetu od preko 60.000 mjesta i ultra skupim ulaznicama, 390 miliona funti vrijedan stadion ubrzo je počeo da se isplaćuje.

Nakon Arsenala West Ham United je napustio  stari Boleyn Ground. Za njima slijedi Totenhem koji za 750 miliona funti gradi novi stadion kapaciteta za 61.559 gledaoca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *