OLUJA, OLUJA SE SPREMA: Problematičan tekst hrvatskog novinara pred meč protiv Srbije!

Zdravko Reić

Iskusni novinar poželio je da bude provokativan, ali je to uradio prilično neukusno.

Oluja, oluja se sprema, oluja navijanja sa tribina Spaladijum arene da ponese naše rukometaše do pobjeda na prvenstvu Evrope…

Ovako tekst o najavi Evropskog prvenstva u rukometu pred duel Hrvatske i Srbije počinje novinar Slobodne Dalmacije, Zdravko Reić.

Zašto je iskoristio baš reč ”oluja” da ilustruje ono što čeka srpske rukometaše u krcatoj Spaladijum areni u Splitu, nije teško pogoditi.

Niko u Hrvatskoj kada izgovori riječ ”oluja”, to ne uradi slučajno.

I sigurno ne misli na vremensku nepogodu, već na akciju etničkog čišćenja koju godinama slave.

Naročito ne jedan tako iskusan novinar, koji u svom rječniku sigurno ima sijaset riječi koje bolje mogu da ilustruju atmosferu na tribinama od ”oluje”.

Zato je i pored želje da tekst bude provokativan, neprikladno jednom tako iskusnom novinaru, koji je izvještavao sa pet Svjetskih i 10 Evropskih prvenstava u fudbalu, da jednu sportsku utakmicu stavlja u kontekst zločinačke akcije posle koje je 1995. godine iz Hrvatske protjerano 250.000 Srba, a prema podacima je ubijeno i 2.650 srpskih civila.

Za razliku od hrvatskih rukometaša, koji su pokazali pravi primjer, od izjave Igora Karačića, da su spremni i svojim telima da brane srpske rukometaše ako ih napadnu navijači, pa do zajedničke fotke srpskog i hrvatskog rukometaša koji su zagrljeni pozirali, kao i pozdrav posle treninga gdje su Hrvati sačekali Srbe i srdačno ih izgrlili.

U nastavku teksta pominje se i sjećanje Slavka Goluže na ”pakao koji su Hrvati preživjeli u Beogradu 2012. godine”, u kome nisu uspjeli da se snađu, takođe se pominje Slit kao grad u kome dominira Torcida, i da je zbog navijača s razlogom odabran taj grad kao mjesto odakle će krenuti u napad na jedinu medalju koja Hrvatskoj nedostaje u rukometu.

Izvor: Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *