“Nijesam želio da povrijedim, a sigurno nisam želio da ubijem”: Priznanje napadača na autobus Borusije Dortmund

Optuženi za prošlogodišnji bombaški napad na autobus fudbalera Borusije iz Dormtunda, priznao je da je to uradio, ali je rekao da nikoga nije želio da povrijedi ili da ubije.

Optuženi imenovan kao 28-godišnji Sergej V., u skladu s pravilima privatnosti u Njemačkoj, optužen je po 28 tačaka pokušaja ubistva, dvije tačke za nanošenje tjelesnih povreda i za izazivanje eksplozije.

Fudbaler Borusije iz Dortmunda Mark Bartra i jedan policajac su povrijeđeni kada su tri eksplozije pogodile klupski autobus koji je napuštao hotel i krenuo ka stadionu, na utakmicu Lige šampiona sa Monakom, 11. aprila.

Optuženi je rekao da je pokušao da izvede lažni napad i da je napravio eksploziv „takav da nikoga ne povrijedi“, prenijela je njemačka agencija DPA.

„Nijesam želio da povrijedim ili da ozbiljno povrijedim nekoga i sigurno da nikoga nijesam želeo da ubijem“, rekao je Sergej V, njemački državljanin koji je kao 13-godišnjak došao iz Rusije.

Tužilaštvo navodi da je Sergej V. pozajmio novac kako bi se kladio da će pasti vrijednost dionica Borusije iz Dortmunda, da je napao klupski autobus i da je pokušao da prikrije napad tvrdeći da je riječ o islamskom terorizmu.

Optuženi je uhapšen 10 dana poslije napada, a suđenje je počelo prošlog mjeseca.

„Duboko žalim zbog svog ponašanja. Ne mogu da se opravdam“, rekao je on pred sudom u Dortmundu.

Advokat odbrane naveo je da je optuženi u vrijeme napada mislio da je njegov život besmislen, pošto je devojka namjeravala da ga ostavi i da je on pokušao da izvede „realnu simulaciju napada“ kako bi profitirao od pada akcija Borusije Dortmund.

Advokat koji predstavlja fudbalere Borusije rekao je da tvrdnja da je optuženi samo želio da simulira napad „nije vjerovatna“.

rtcg.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *